Словенија, претседавач на ЕУ до крајот на годинава

Словенија денеска го презема шестмесечното ротирачко претседателство со Советот на ЕУ од Португалија. Владата на Словенија денеска ќе организира колеџ на комесари на Брдо кај Крањ, предводен од претседателот на Европската комисија, Урсула фон дер Лајан, на кој ќе се разговара за програмата и приоритетите на словенечкото претседателство. Приоритетите и целите на словенечкото претседателство, под слоганот „Заедно. Издржливо. Европа“, ќе бидат зајакнување на еластичноста, закрепнувањето и стратешката автономија на Унијата, дебата за иднината на Европа, зајакнување на европските вредности со посебен акцент врз владеењето на правото и развој на трансатлантските односи на ЕУ.

Министерот за надворешни работи на Словенија, Анже Логар, изјави дека Словенија ќе се фокусира на социо-економското закрепнување на Западен Балкан по пандемијата и одржливиот развој и напредок на земјите од регионот на нивниот пат кон ЕУ. „Еден од најголемите предизвици на нашето претседателство ќе биде да најдеме доволно политичка волја, како во ЕУ, така и во регионот. да се решат дури и најтешките прашања во регионот на конструктивен начин “, рече Логар во интервјуто објавено на 29 јуни на веб-страницата на словенечкото претседателство.

Словенија предвидува одржување на самит во октомври во обид да се забрза процесот на интеграција на земјите од Западен Балкан во ЕУ. Од друга страна, Словенија се соочува со критики во ЕУ поради загриженоста за владеењето на правото во Словенија, под раководство на премиерот Јанез Јанша. Деновиве германски европратеници, членови на левичарската и централната партија, упатија писмо до претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен и до претседателот на Советот на ЕУ, Шарл Мишел, во кое се наведува дека „европските вредности се под зголемен притисок во Словенија“, и дека премиерот Јанша „жестоко“ ги напаѓа граѓанските здруженија и слободните медиуми.