КОЈ Е МИКА АЛЕКСИЌ? Силувачот од Србија

Исповедта на младата и перспективна српска актерка Милена Радуловиќ за фактот дека била силувана како седумнаесетгодишник од наставникот по актерско училиште Мирослав Мика Алексиќ, ја потресе и јавноста во Србија и во регионот.

Особено што, како што се наведува, се повторило, а таа не била единствената. Уште десетина девојки го пријавија за истото дело.

До 15 години затвор!

За кривичното дело за кое се товари Алексиќ, се става казна затвор над десет години, односно затвор над пет години за кривично дело со елементи на насилство, или изречена казна затвор од пет години и повеќе, како и начинот на извршување или тежината на последиците од кривичното дело кои доведуваат до нарушување на јавноста што може да го загрози непречено и правично водење на кривичната постапка. Осомничениот Алексиќ е обвинет за извршување 8 кривични дела силување од член 178 став 3 во врска со став 1 од КЗ и 5 кривични дела недозволена сексуална активност од член 182 став 3 во врска со став 1 од КЗ во врска со член 178 став 1 од КЗ и 2 кривични дела. акти наведени во член 182 став 3 во врска со став 1 од КЗ во врска со член 181 став 2 од КЗ според српските закони.

Кој е Мирослав Мика Алексиќ?

Оскудните податоци велат дека тој е роден на 5 февруари 1952 година во Белград, дека завршил во четиринаесетата белградски гимназија, а потоа и Факултет за драмски уметности (оддел за режија), каде што дипломирал во 1981 година во класата на професорот Радомир Баја Шарановиќ.

Режирал пет документарни филмови, 11 радио драми, 30 телевизиски емисии и над 600 премиерни радио емисии.

Неколкупати беше наградуван (во 1977 година со наградата на Југословенскиот фестивал на документарен филм, во 1979 година со прва награда на Југословенските радио-емитувања, во 1980 година со годишна награда „Млада генерација“, во 1986 година со режисерска награда на Меѓународен филмски фестивал во Будимпешта).

На крајот на 90-тите години мина две години на чело на Малиот театар „Душко Радовиќ“, пред да биде заменет.

Одреден притвор до 30 дена!

Алексиќ, кого девојките го пријавиле за силување и сексуално вознемирување, ја презентираше својата одбрана неодамна, оправдувајќи се со тоа што ништо од она што го кажале жртвите не било точно. Тој беше испрашуван повеќе од два часа во Вишото јавно обвинителство во Белград, откако против него беше поднесена кривична пријава од девојки кои посетувале часови по глума во неговото приватно училиште. По сослушувањето, Високиот суд во Белград му одреди мерка притвор до 30 дена на сопственикот на училиштето за глума во Белград, осомничен за вкупно 15 кривични дела, осум силувања и седум дела на сексуално вознемирување. Согласно член 211 од Законот за кривична постапка на Србија, според точките 2, 3 и 4, со одлука на судијата на претходна постапка, му е одреден притвор за да не влијае врз сведоците и оштетените, да не се повтори делото, како и јавно вознемирување. На Алексиќ му е одреден притвор поради околности што укажуваат на тоа дека тој ќе уништи, скрие, измени или фалсификува докази или траги од кривично дело или ако посебни околности укажуваат на тоа дека тој ќе ја попречи постапката со влијание врз сведоци, соучесници или прикривачи. Денес повторно се појави на суд, негирајќи дека сторил нешто за кое е обвинет.