Заев: Петтиот пакет тежи 160 милиони евра, преминуваме кон економско закрепнување

Вкупно 160 милиони евра тежи петтиот пакет на економски антикризни мерки, со кој се опфатени 29 мерки распоредени во четири главни столба – директна финансиска поддршка за компаниите во туризмот, занаетчиството, угостителството, транспортот, финансиска поддршка за ликвидноста на приватниот сектор со бескаматни кредити, поддршка за намалување на парафискалните давачки и за даночно олеснување, како и директна помош за граѓаните, соопшти премиерот Зоран Заев.

-На денешната владина седница е затворен пакетот за стабилна и развојна македонска економија и за подобрување на ликвидноста на стопанството. Овој пакет директно се надоврзува на претходните четири и има за цел да ја придвижи економијата кон нам познатите стапки на раст од 4-5 проценти, односно на динамиката на раст што ја имавме пред пандемијата – рече Заев.

Слични вести

Спорт