Потресната сторија за Единствениот свештеник убиен на електирчна столица во Америка

„Забранетата љубов“

Ханс Шмит бил необично дете. Роден во Германија во 1881 година, тој имаше уникатна, па дури и морбидна навика да го поминува попладнето во локалната кланица. Неговата друга област на интерес беше верата. Момчето било маѓепсано од римокатоличките обреди и често играло како свештеник како дете.

25-годишниот Шмит бил ракоположен во Германија во 1904 година. Следните четири години ги поминал во служба во таа земја, но потоа заминал во далечната Америка.

Тој прво бил таму во парохијата во Кентаки, но по конфликт со друг свештеник, бил префрлен во црквата Свети Бонифациј на источната страна на Мидтаун Менхетен.

Како што се испостави, Шмит не бил единствениот „новодојденец“ во црквата, а приближно во исто време австриската домаќинка по име Ана Аумулер пристигна во Свети Бонифациј и неа и било доверено управувањето со црквата.

Двојката наскоро започналe скандалозна афера.

Не поминало долго време кога Шмит повторно беше префрлен, овој пат во црква во Западен Харлем. Се претпоставува дека е можно е други свештеници да дознале за неговата врска со Ана и да се обиделе да ја спречат.

Но, ниту еден обид не бил доволен за да ги раздели, и парот продолжил да се среќава.

Грозоморното убиство на Ана Аумулер

Скандалозната афера кулминирала во 1913 година кога Ханс имал 31 година, а Ана 21 година. Имено, тогаш забременила, а откако ја пренела веста на својот сакан, Шмит станал очаен. Знаел дека неговите свештенички денови ќе бидат изброени ако се открие дека тој, католички свештеник, наводно во целибат, имал дете.

И така одлучи за страшно злосторство.

На 2 септември 1913 година, тој го пресекол вратот на својата љубовница со месарски нож во станот на Мехтна, каде што тајно се среќавале. Потоа ја обезглавил, а потоа ги распарчил остатоците од нејзиното тело. Сите овие парчиња ги завиткал во весници, а потоа и во неколку перници со монограм „А“ кои биле во станот. Врзал по еден камен на секое од овие „пакети“.

Тогаш Ханс фрлил делови од несреќната Ана во реката Хадсон. Тој пресметал дека камењата ќе ги држат торбите на дното.

Три дена подоцна, две деца од Њу Џерси пронашле женско торзо. Недалеку од таму, откриен е долниот дел од грбот, се уште завиткан во перница.

Кошмарно злосторство

Обдукцијата на деловите на телото открила дека полицијата истражува убиство на жена помлада од 30 години, висока околу 160 сантиметри и тешка помеѓу 50 и 60 килограми. Откриено е и дека несреќната жена се породила предвреме, непосредно пред да биде убиена.

По ова, полицијата се свртила кон истрагата за најдобрата трага што ја имале – перници со монограм. Благодарение на специфичниот начин на кој е напишана буквата „А“, тие успеале да стигнат до производителот на постелнина кој ги упатил во станот на Ана Аумулер, која била нивна клиентка.

Сопственикот изјавил во полиција дека г-дин Ханс Шмит изнајмил стан за неговиот братучед две недели претходно. Потоа ги внесил детективите во станот, кој изгледал како кошмарна сцена.

Ѕидовите и подот беа попрскани со дамки од крв, иако можеле да се видат траги од чистење. Ножот и секирата биле скриени во полицата, а полицијата ги пронашла и писмата на Ана во кои се споменува Ханс, како и неговото занимање.

Полицијата потоа мораше да оди во црквата и да го испраша Шмит. За неколку минути, тој го признал убиството, откривајќи дека тој и Ана се венчале, како и дека тајно се оженил со неа во црквата.

Судењето на Шмит започнало на 7 декември 1913 година. Вината не била доведена во прашање, па адвокатите на Шмит тврдат дека тој бил опседнат со „желбата за крв“ и дека е премногу „луд“ за да разликува добро од зло, се изјави за лудило.

Овој случај беше она што го сакаа сензационалистичките њујоршки весници од тоа време. Жолтото новинарство во САД тогаш било во зачеток, а медиумите го поставиле својот „циркуски шатор“ околу зградата на судот, известувајќи за секој сочен детал од процесот.

Внатре во судската зграда, Шмит успеал … барем привремено. Двајца членови на поротата се согласиле со неговото тврдење за „лудило“ и судењето завршило со распуштање на поротата бидејќи не можеле да донесат едногласна одлука.

Следувало второ судење. Овој пат поротата не била толку наивна.

Тој бил прогласен за виновен за убиство од прв степен и осуден на смрт со електричен стол. Тоа се случило на 18 февруари 1916 година, во злогласниот затвор Синг Синг во Њујорк.

До денес, Шмит останува единствениот католички свештеник што некогаш бил погубен во Соединетите држави.

Други убиства што можеби ги извршил Шмит?

Безмилосното медиумско внимание привлекло детали од проблематичната историја на Шмит. Навистина, трагата на претходно нерешени злосторства се чинело дека го следи Шмит каде и да оди, но довербата на јавноста во црквата го спречила да се соочи со вистинските последици.

Прво, инспекторите пронашле друг стан што му припаѓал на Шмит. Внатре, тој имал печатница која фрлала банкноти од 10 долари – слична куповна моќ како околу 240 долари во денешните пари. Заедно со фалсификатот, Шмит се чини дека работел на измама со животно осигурување заедно со стоматолог од Менхетен, но тоа не е истражено подетално.

Телото на деветгодишното девојче било пронајдено во подрумот на црквата Свети Јован, прва парохија на Шмит по пристигнувањето во Соединетите држави. Девојчето исчезнало кога Шмит бил таму на должност, но локалниот чувар бил обвинет за кривично дело. Нејзиното тело е пронајдено распарчено на начин кој е морничаво сличен на начинот на распарчување на телото на Ана, пишува „Historical Entertainer“.

Откако медиумите навлегле уште подлабоко во минатото на Шмит, се појавиле докази за трето убиено девојче и во неговата татковина. Германската полиција никогаш немала шанса да го испраша Шмит пред да биде погубен во САД, а случајот остана нерешен до ден -денес.

blank
blank
blank