Чагоровска: Граѓаните над 70 години кои се пријавиле за вакцина ќе бидат повикани од матичните

Досега на вакцинација. мк се пријавиле над 59 илјади граѓани. Во втората фаза повторно ќе бидат повикувни граѓаните над 65 години, полција, восјка, новинари и останати здравствени работници преку матичните доктори. Се разгледува опцијата да се стави графа во електронското пријавување и за професијата, но и со самите приоритени професии ќе биде направен договор со нив за вакцинација.

До крај на месецов се очекува да пристигнат и кинеските вакцини. Премиерот Зоран Заев минатата недела потврди дека по завршувањето на кинеската нова година ќе тргнат вакцините од Кина. Тој вели дека се сериозно се работи на постпката на вакцините.

453 здравствени работници кои работат во ковид центрите се вакцинирале изминатите два дена.

Околу 42 илјади граѓани над 70 годишна возраст се пријавиле преку вакцинација мк или преку своите матични доктори. 

Оваа категорија на граѓани се во првата фаза на вакцинирање. Според податоците на Мој термин околу 170 илјади граѓани спаѓаат во оваа категорија за вакцинација. Жаклина Чагоровска од Мој термин објаснува дека веќе се прват анкети од страна на матичните доктори, а оние граѓани кои имаат над 70 години а се пријавиле екелтронски увид имаат матичните доктори и ќе бидат повикани од страна на матичните доктори за вакцинација.

Досега на вакцинација. мк се пријавиле над 59 илјади граѓани. Во втората фаза повторно ќе бидат повикувни граѓаните над 65 години, полција, восјка, новинари и останати здравствени работници преку матичните доктори. Се разгледува опцијата да се стави графа во електронското пријавување и за професијата, но и со самите приоритени професии ќе биде направен договор со нив за вакцинација.

До крај на месецов се очекува да пристигнат и кинеските вакцини. Премиерот Зоран Заев минатата недела потврди дека по завршувањето на кинеската нова година ќе тргнат вакцините од Кина. Тој вели дека се сериозно се работи на постпката на вакцините.

453 здравствени работници кои работат во ковид центрите се вакцинирале изминатите два дена.