Имаме доверба во Владата

Во однос на опозицијата, амбасадорката на САД нагласува дека треба да биде конструктивна, колку и ставовите да ѝ се спротивни со оние на владејачкото мнозинство, а институциите мора да се почитуваат

Ние сме многу разочарани што Бугарија одлучи да го блокира почетокот на преговорите. Сепак, го гледаме како позитивен знак тоа што Северна Македонија и Бугарија продолжуваат да разговараат за билатералните прашања да се стават надвор од процесот, со цел напредок во тој поглед, изјави американската амбасадорка во Скопје Кејт Брнз. 

Во гостување на Канал 5, Брнз рече дека САД и натаму ќе се залагаат и ќе даваат поддршка тие прашања да останат настрана од процесот на пристапни преговори, бидејќи тоа ќе овозможи напредок.