Заев за случајот во охридската болница: Верувам дека ќе се преземат конкретни чекори за да не се повтори

Премиерот Зоран Заев денеска на прес конференција, по новинарско прашање околу вчерашниот случај каде вработен охридската болница се вакцинирал против Ковид-19, иако не бил ниту лекар, ниту здравствен работник, посочи дека ќе се преземат конкретни мерки со цел да не се повторат вакви случаи.

Вчера се објави и осуда од министерот за здравство Венко Филипче за случајот кој се појавил во Охрид, се работи за секретарот/правникот во болницата што веројатно со директорот во ковид центарот во Охрид е постојано во комуникација, но прекршокот е во тоа што е надвор од планот за вакцинација. Верувам дека ќе се преземат конретни чекори за да не се повторат вакви случаи и да се оди сторо по протоколот кој е објавен јавно од МЗ“, порача Заев.

Посочува дека не случајно е вака воспоставен планот и доколку еден го прекрши планот за вакцинација, тогаш може да тргнат сите да го кршат во државава.