Очекувам мирен изборен ден – имавме мирна кампања

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски вели дека сите граѓани ќе имаат пристап до гласачките места в недела. Тимовите на МВР се подготвени и постои посебна оперативна акција „Локални избори 2021“. Прв предизвик на МВР беше во соработка со ДИК да ги обезбедиме сите податоци за гласачите. Пред сѐ треба на граѓаните да им се овозможи слободно да го дадат својот глас, вели Спасовски за Утрински брифинг.

-Документи за лична идентификација се издаваат редовно и забрзано за да можат граѓаните да излезат на гласање. Знаете дека го продолживме важењето на истечените пасоши и тие податоци се внесени во избирачкиот список, вели Спасовски.

Спасовски констатира дека имавме навистина помирна кампања од претходните изборни циклуси и дека тоа за МВР и за него лично била целта. Тој додава дека карактеристика во овие изминати изборни процеси за време на неговиот мандат секој следен циклус е помирен и со помалку инциденти.