ДАВИДОВИЌ: ВИНАТА ЗА БЕГСТВОТО НА МИЈАЛКОВ Е КАЈ ОБВИНИТЕЛСТВОТО

Адвокатот Звонко Давидовиќ во емисијата 24 анализа потенцираше дека се додека нема судско решение или правосилна судска пресуда или обвинителската наредба за нечие приведување, МВР не може никого да приведе или да му ги огранички правата на слобода.

МВР може да се обратило до обвинителството, но обвинителството е орган кој бара и е должен за постапката што ја води да ги обезбеди потребните решенија и наредби од судот за определно лице да има засилен надзор притворено или на било кој друг начин обезбедно.

„Ако обвинителството во петокот даваше завршни зборови и не побара никакви мерки во врска со ова лице, само покажува односот на обвинистелството кон овој предмет.“ – вели Давидовиќ.

Рече дека за помали предмети се барало ефективен притвор, а сега не го побарале и не им било првпат ова да го сторат и вината ја лоцира кај обвинителството. Во определени случаји однесувањето на обвинителите беше покриено од јавниот обвинител иако не беше законито и најмалку професионално, вели Девидовиќ