Зошто пратеникот Апасиев не се фали дека добил државен проект за заштита на семејната куќа?

Писмо од читател кој сакаше да остане анонимен. Редакцијата смета дека се работи за прашања од јавен интерес, на кои пратеникот Апасиев можеби некогаш ќе даде одговор. Писмото го објавуваме во целост, заедно со фотографиите што ни беа испратени во прилог.

Иако долго се чека на ред за поставување пратеничко прашање, приоритетно прашање на „левичарот“ Димитар Апасиев беше дали Министерството за култура планира да преземе итни мерки за санација и реконструкција на неговата семејна куќа „поради реалната опасност од блиско рушење“!

По добивањето на одговорот, на крајот на минатата година, пратеникот Апасиев не ја извести јавноста за причините зошто бил само делумно задоволен од одговорот. Но, по објавувањето на резултатите од Годишнитe конкурси за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2021 година, Димитар Апасиев има причини да биде задоволен, иако сè уште не ја споделува радоста со јавноста.

Имено, за изработка на „Основен проект за конзерваторско-реставраторски работи на куќа на улица „Вера Циривири Трена“ бр. 21 (стара адреса ул. „Петар Михов“ бр. 3) во Велес“, Министерството за култура има издвоено 80.000 денари. Како што може да се види од изводот од Катастар, семејната зграда на улица „Вера Циривири Трена“ бр. 21 со три стана и помошни простории е во сопственост на таткото на пратеникот Апасиев.

Како што претходно пишуваше велешкиот портал Дума.мк, „Најнапред оваа куќа била на трговското семејство Боцеви во кое се омажила убавата велешка мома Елена Кртева на која народниот пеач и ја посветил песната Елено ќерко Елено. Елена била сестра на Асен Кртев. Подоцна куќата ја купиле бавчаванџиите Аликарови, од Башино Село кои му ја препродале на Пано Апасиев со синовите Јованче и Диме и ќерката Васа“.

Но, зошто семејството Апасиеви, како и сите други граѓани, не вложува свои пари во зачувување на семејната куќа, туку упорно бара помош од државата? Зошто пратеникот Апасиев не вложил ниту дел од неговите високи професорски и пратенички приходи за одржување на семејната куќа, туку со пратенички „ургенции“ бара државна помош? Зарем е можно Димитар Апасиев, кој на Фејсбук се фалеше со фотографии од неговата луксузна и скапа кујна во новиот стан во Скопје, да не мрднал со мал прст за да ја зачува од рушење семејната куќа во Велес?

Извор: фортлине