Донесен протоколот за спроведување на пописот

Владата денеска упати апел до државјаните на Република С Македонија кои живеат во странство да земат активно учество на пописот на населението, домаќинствата и становите, што започна на 1 март и ќе трае до 21 април.

Портпаролот на Владата Муамет Хоџа на денешната прес-конференција посочи дека пописот на 1 март започна и за затворениците, вработените во ДКП-та и војниците што се на мисии во странство.

Тој  информираше и дека на предлог на Комисијата за заразни болести, Владата на вчерашната 50. седница го усвои Протоколот за превентивни мерки при спроведување на Пописот на населението, домаќинствата и становите 2021 година.

Протоколот предвидува мерки во сите три фази на пописот, односно во фазата на тестирање, фазата на обука и во фазата на спроведување на пописот на терен со посебен Протокол за попишување на лицата кои во периодот на спроведување на пописот се позитивни на ковид-19