БРИТАНСКА, СЛОВАЧКА И ЧЕШКА ВАРИЈАНТА ДЕТЕКТИРА МАНУ ВО МАКЕДОНИЈА: Ова се варијанти кои загрижуваат

Истражувачкиот центар за генетско инженерство и биотехнологија (ИЦГИБ) при МАНУ до 22 февруари детектираше 6 различни соеви (clades) и 35 варијанти (lineages) на САРСКов2. Во заклучоците од нивното истражување е навдено дека во Македонија веќе има Q677H мутацијата во доминантната B.1.1.70 варијанта (британската) која е една од можните причини за вториот бран на ширењето на COVID-19

-Голем број на нови варијанти во последните 2 месеци: B.1.1.7 (UK) варијантата прогресивно се шири во последниот месец и е присутна кај 50% од испитуваните примероци во w7/2021. Потоа, B.1.258 (Czech/Slovak) варијантата исто така покажува тренд на забрзано ширење во последниот период. B.1.351 (S.Africa) и P.1 (Brazil) варијантите сеуште не се присутни во нашата држава, се наведува во нивното истражување. 

Во однос на трансмисијата, анализата на ИЦГИБ покажува дека и британската, но и словачката и чешката варијанта се позаразни, односно многу побрзо се шират.