Заев предлага гласање за доверба на Влада?

По неофицијалните информации дека попладнево власта на Собранието ќе покрене прашање за доверба на Владата за да го искористи присуството на сите пратеници на владеачкото мнозинство, премиерот Зоран Заев во СМС порака за Сител за тоа дали ќе има гласање за доверба на Влада и затоа баш сега: Ќе соопштам на говорница кога ќе ми даде претседателот на Собранието збор.

Со ова тој практично потврдува дека овој механизам ќе биде искористен на денешната Собраниска седница. Според деловникот прашањето за доверба на Владата може да покренат  најмалку 20 пратеници но и премиерот писмено или усно на собраниска седница. Собранискиот спикер е должен за ова веднаш да го извести престедателот на државата и да закаже седница за гласање на доверба на Влада. Седницата се одржува на третиот ден на поставеното прашање.