Филипче: Месецов сигурно ќе почне имунизацијата

Во текот на овој месец сигурно ќе почне имунизацијата на населението, заради тоа што очекуваме една одредена количина преку Ковакс системот и ги очекуваме руските вакцини, имаме иницијална најава од денешните состаноци дека тоа може да се случи викендов веќе в недела, изјави вечерва министерот за здравство Венко Филипче во интервју на МРТ.

– Во првиот квартал најавија околу 20.000 вакцини, понатаму до 800.000 вакцини распределени во следните три квартали. Навистина долго го чекавме договорот, но исто така сме свесни дека огромен број земји го прават буквално истото. Така да подготвени сме, системот е подготвен, тоа е нешто што е навистина важно, едуцирани се здравствените работници, тие кои директно работат со вакцинацијата и практично од 11 март ние започнуваме и со ревакцинција на сите здравствени работници коишто ја примија и првата доза на вакцината – нагласи Филипче.