За два дена вакцинирани над 260 лекари

Со вакцината Фајзер досега се вакцинирани над 260 лекари. Ивана Дохчева Карајанов е една од докторите кои денес беше вакцинирана против Ковид. Таа вели дека сега се чувствува побезбедна, додавајќи дека вакцинацијата за нејзе е „свечен чин“.

Од Министерството за здравство најавуваат дека вакцинацијата се спроведува без пречки и според планот.

Министерство за здравство:

“Првично, луѓето што работеле или работат со пациенти со Ковид на инфективни клиники ќе бидат вакцинирани, додека од следната недела ќе започне вакцинацијата на здравствените работници во болниците во земјата и приватните болници”.

Досега се пријавиле над 85 илјади граѓани кои сакаат да примат анти-ковид вакцина.  Преку апликацијата ваксинација.мк се пријавиле околу 56 илјади граѓани и преку матични лекари над 29 илјади граѓани.

Но, не се знае точно кога ќе започне вакцинацијата на граѓаните. Властите велат дека 200.000 кинески вакцини во земјата се очекува да пристигнат до крајот на овој месец. Во меѓувреме, втората пратка вакцини Pfizer од Србија се очекува да пристигне следната недела.