Најново: Вакцината Фајзер веќе нема потреба од ултра ладно складирање

Вакцината BioNTech / Pfizer Covid-19 повеќе не треба да се чува на ултра-ниски температури постудени од зимата на Антарктикот, и според новите резултати тоа ќе овозможат дистрибуцијата брзо да се прошири до лекарите, клиниките, аптеките и пооддалечените региони, пишува Фајненшл Тајмс. 

Податоците кои компаниите ги доставија до американскиот регулатор, покажуваат дека  може да се чуваат на нормални температури во медицински замрзнувач од минус 15С до минус 25С до две недели, во споредба со претходните потребни услови за чување помеѓу минус 60С и минус 80С .

Угур Сахин, извршен директор на BioNTech, рече дека можноста за складирање на вакцината на повисоки температури ќе им даде на центрите за вакцинација „поголема флексибилност“, додавајќи дека компанијата продолжува да развива нови формулации за да го направи ударот „уште полесен за транспорт и употреба“.Вакцината на BioNTech / Pfizer беше првата што доби одобрување на регулаторот во Велика Британија, САД и ЕУ минатата година, но потребата за складирање и транспорт под минус 60C го комплицираше ширењето, особено во оддалечените области без инфраструктура со „ладен ланец“ .

Слични вести

Спорт