Кои се најбезбедни градови во светот за 2021 година?

Безбедноста одамна е најважната грижа на патниците кога одлучуваат за дестинација за посета. Сепак, светот се промени во последниве години поради глобалната пандемија, и перцепцијата за тоа што е тоа што значи „безбедно“ е значително различна.

Тоа би можело да го објасни потресот на врвот на Индексот за безбедни градови (SCI) на Economist Intelligence Unit, која рангира 60 меѓународни дестинации во дигиталната безбедност, здравството, инфраструктурата, личната безбедност и животната средина, нови категории за оваа година.

Азиските градови како Токио, Сингапур и Осака постојано го заземаа првото место низ годините, а сега европска дестинација ја зазеде позицијата број еден за 2021 година.

Копенхаген за првпат беше прогласен за најбезбеден град во светот, постигнувајќи 82,4 поени од можни 100 во годишниот извештај. Главниот град на Данска скокна од осмото место во 2019 година на врвот на листата, главно благодарение на воведувањето на делот за заштита на животната средина, во кој градот постигна особено добри резултати, заедно со личната заштита.

„Еден од клучните фактори што го прават Копенхаген толку безбеден град е неговата ниска стапка на криминал, која во моментов е на најниско ниво во повеќе од една деценија“, вели Ларс Вајс, градоначалник на Копенхаген.

Копенхаген, исто така, се карактеризира со голема социјална кохезија и релативно мал јаз во богатството. Тоа е мешан град каде и чистачката и извршниот директор се среќаваат во локален супермаркет и имаат деца во истото училиште.

Канадски Торонто го освои второто место со 82,2 поени, додека Сингапур беше трет со 80,7 поени.

Иако Сиднеј го зазеде четвртото место, со 80,1 поени, австралискиот град беше на врвот во категоријата за дигитална безбедност, додека на победникот во 2019 година Токио му беа доделени 80,0 поени, со што јапонскиот град е на петто место.

Торонто и Копенхаген се забележително подобри во новата област на безбедност на животната средина отколку кој било од трите водечки градови од претходните години.

Холандски Амстердам е шести со 79,3 поени, додека Новозеландски Велингтон го зазеде седмото место со 79,0 поени и е генерален лидер во категоријата екологија.

Азиско-пацифичките градови Хонгконг и Мелбурн го освоија заедничкото осмо место откако освоија по 78,6 поени, додека шведски Стокхолм ги заокружи првите 10 со 78,0 поени.

„Копенхаген е дефинитивно вреден севкупен лидер, а Торонто е заслужен вицешампион, но и поради неговиот долгорочен успех во осигурувањето на жителите, како и какви било посебни подобрувања во последните две години“, се вели во извештајот.

а.

Слични вести

Спорт