СЗО: Пандемијата ќе заврши на почетокот на 2022 година

Регионалниот директор на Светската здравствена организација за Европа, Ханс Клуге, изјави дека верува оти пандемијата на коронавирусот ќе заврши на почетокот на 2022 година.

Клуге за данската државна телевизија „ДР“ изјави дека ширењето на Ковид-19, сепак, ќе доминира во општеството и во 2021 година, но ќе биде многу поконтролирано од 2020 година.

Посочувајќи дека најлошите сценарија веќе завршија, тој вели дека сега има повеќе информации за вирусот отколку во 2020 година, кога првпат почна да се шири.

Тој, меѓутоа, предупреди дека никој не може да биде сигурен за иднината на пандемијата.

-Вирусот ќе продолжи да постои, но мислам дека нема да бидат потребни ограничувања. Тоа е оптимистичката порака, рече Клуге.

Експертот на СЗО додаде дека појавата на варијантите на вирусот е нормална и дека вирусот се обидува да се прилагоди, но брзото ширење на мутациите останува загрижувачка појава за СЗО.

Клуге рече дека мутациите нема да го стават вирусот надвор од контрола, но истакна дека земјите чии здравствени системи веќе биле под притисок може да се најдат под уште поголем притисок, принудувајќи ги многу сериозно да ги сфаќаат новите варијанти на вирусот.