Колку всушност е богат Трамп?

Сега веќе поранешен Американски претседател, но буквално спие на пари.

Доналд Трамп е без сомнение досега најбогатиот жител на Белата куќа, но утврдувањето на вредноста на неговиот вкупен имот не е лесна задача.

Така, Ен-Би-Си во 2015 година објави дека Трамп преку соопштение изјави дека е „тежок“ со над 10 милијарди долари, што во голема мерка се сфаќаше како фалење, а не како реалност.

Проценките на различни извори во врска со имотот на претседателот се далеку пониски од таа бројка. Можеби најчесто цитираната проценка е Форбс, кој во април годинава изјави дека имотот на претседателот е вреден 2,1 милијарди долари. Таа сума покажува голем пад од проценетите 3,1 милијарди само еден месец порано, пред „Ковид 19“ да ја десеткува вредноста на недвижнините и угостителската индустрија.

Трамп тврдоглаво одбива да ги објавува своите даночни извештаи, дури и кога е под ревизија, иако го комплетираше годишниот финансиски извештај што претседателите на САД се должни да го достават до независна агенција, канцеларијата за етика на Владата. Сепак, иако овие документи, од кои најновиот е од 2019 година, даваат одреден увид во неговото богатство, тие се далеку од прецизна мерка за богатството.

За почетниците, овие извештаи се потпираат на податоците што ги пријавуваат и не е потребна надворешна ревизија. Постојат и артикли наведени во големи опсези – најмногу што може да се наведе за индивидуална ставка е „над 450 милиони долари“, а тоа не е од голема помош кога станува збор за човек со имот како кулата на Трамп или одморалиштето Мар-а-Лаго.

Во таа насока, извештајот што Трамп го достави минатата година, кој содржи средства и приход од 2018 година, укажува на тоа дека неговите нето средства се најмалку 1,5 милијарди долари, а годишните приходи се најмалку 615 милиони.

Проценка на Форбс

Кога станува збор за тоа колку Доналд Трамп е навистина „тежок“, проценката на Форбс е веројатно најблиската. Тој финансиски ориентиран медиум сигурно не може да има прецизна вредност на секој имот на организацијата Трамп, кој сега е во сопственост на синовите Доналд Џуниор и Ерик. Сепак, тимот на Форбс ги следи податоците за трансакциите и вредноста на берзата на поврзани деловни активности за да ја утврди точната бројка.

Во април, Форбс ја процени нето-вредноста на Трамп на околу 2,1 милијарди долари, што укажува на голем пад поради пандемијата. Но, дури и пред короната, Форбс го процени на 3,1 милијарди, далеку помалку од она што Трамп го тврдеше кога се кандидираше во 2015 година.

Ова е неверојатно близу до проценката на друг извор, индексот на милијардери во Блумберг.

Иако поголемиот дел од имотот на Трамп се наоѓа во комерцијални недвижнини, тој има интереси во бараните индустриски сектори.

Најновата проценка на Форбс е следна: комерцијални недвижнини – 1,2 милијарди. Голем дел од тоа се поврзува со неколку мултифункционални згради на Менхетен, и тој почувствува големи загуби по пандемискиот налет. Недвижниот имот вреден околу 1,9 милијарди долари пред да се појави коронавирусот сега се проценува на 1,2 милијарди долари.

Станбени недвижнини – 148 милиони. Средствата на Трамп вклучуваат околу 500 станбени имоти низ САД. Иако е тешко точно да се проценат, оваа пролет Форбс ја намали нивната вредност од 235 на 148 милиони.

Угостителство – 38 милиони. Времињата се тешки за хотелиерите во САД и ширум светот, така што вредноста е значително намалена од 107 милиони долари пред пандемијата.

Лиценци за хотели – 42 милиони. Кога сте Доналд Трамп, не мора да вложувате свои пари за да заработите пари на недвижен имот – вашето презиме можете да го позајмите на други кои сакаат да ги истакнат на своите згради. Од 2017 година, организацијата Трамп нема повеќе од 50 договори за лиценцирање или управување ширум светот, според Вашингтон пост.

Голф клубови – 217 милиони. Некои од ексклузивните голф клубови на претседателот се држат прилично добро, и покрај општата криза во економијата.

Пари – 160 милиони. На претседателот на САД не му недостасуваат средства за мрачните денови. „Форбс“ проценува дека Трамп имал 160 милиони долари во готово пред кризата со корона. Во време кога недвижностите и акциите беа сериозно погодени од пандемијата, имотот на Трамп е тоа што не изгуби во вредност.

Слични вести

Спорт