Курц бара од ЕУ да воведе ковид-пасош

Австрискиот канцелар Себастијан Курц пред денешниот Самит на Европска Унија побара воведување европски пасош за вакцинираните лица против Ковид-19.

– Сакаме што е можно побрзо да се вратиме на нормалноста и на максималната слобода. Се додека постои пандемијата и вирусот тоа е можно само ако имаме мерки на заштита, дали преку вакцинација или тестови, истакна Курц.


Тој додаде дека е потребен европски пасош за вакцинираните лице, со што ќе се овозможи слободно движење.

Курц најави дека иницијативата за европски ковид-пасош ќе ја претстави на Самитот на ЕУ и оти има голем број на сојузници, пред се од туристичките држави Грција, Кипар и Малта, потоа од балтичките држави, но и од Шпанија, Хрватска и Словачка.

Додека Германија, Белгија, Холандија и Франција не сакаат брзи одлуки за ковид-пасошот.

Таков пасош веќе има Израел.