Повеќето европски земји со засилени рестриктивни мерки во борбата против Ковид-19

Повеќето европски земји повторно воведуваат целосно или делумно затворање со цел да го спречат ширењето на Ковид-19.
Франција, Италија, Шпанија и Португалија воведуваат нови построги мерки и нови затворања.

Строгите мерки остануваат на сила во Германија и Ирска, додека Шведска ги заостри мерките пред неколку дена, но тие сè уште не се толку драстични како во другите делови на Европа.

Франција овој викенд делумно ги затвора деловите погодени од новите жаришта, а тоа ќе го почувствуваат жителите на Ница и крајбрежјето на југ и север околу Денкерк.

Германија исто така се соочува со зголемување на бројот на заразени и таму се во сила строгите мерки, така што сите продавници, освен за храна, како и училиштата, рестораните, кафулињата и баровите, фризерниците, трговските центри … се затворени.

Чешка надмина 20.000 смртни случаи, болничкиот систем беше преоптоварен, а Парламентот во петокот не го одобри предлогот на Владата за продолжување на вонредната состојба во март, но малцинската влада на Андреј Бабиш веднаш прогласи нова вонредна состојба за 30 дена, која стапува на сила во недела.

Шпанија го задржа полицискиот час во сите делови на земјата најдоцна до мај, а на луѓето им е дозволено да одат надвор само за работа, образование и купување лекови или во случаи кога е потребна помош за стари лица и деца.

Во Белгија заклучувањето е продолжено до 1 април, додека неодамна беа воведени нови ограничувачки мерки и во Португалија.

Некои земји како Грција, Холандија, Данска, Италија и Хрватска се одлучија за делумно олабавување на мерките, главно по региони. МИА