Во Германија секое трето дете има проблем со ментално здравје поради пандемијата

Во Германија секое трето дете има проблем со менталното здравје поради пандемијата  на коронавирусот. 

Децата се соочуваат со пандемска анксиозност, депресија или психосоматски симптоми како што се главоболки или стомачни болки. Ова го покажа неодамнешното истражување на медицинскиот центар на универзитетот Хамбург-Епендорф.

Експертите за ментално здравје изразија зголемена загриженост во врска со затворањето на училиштата и ограничувањата што го влошуваат стресот на пандемијата кај 13,7 милиони деца и тинејџери во земјата. Тие ја потенцираат можноста за идна криза поради менталното здравје. 

Децата од семејства со ниски примања и семејствата на имигранти се непропорционално погодени, покажува студијата. Германија воведе ограничувања поради ширење на вирусот.