Се што треба да знаете како функционира Биткоинот

Биткоинот е изграден на дистрибуиран дигитален запис наречен блокчејн. Како што имплицира името, блокчејн е поврзано тело на податоци, составено од единици наречени блокови кои содржат информации за секоја трансакција, вклучувајќи датум и време, вкупна вредност, купувач и продавач и единствен код за идентификација за секоја размена. Записите се нанижани заедно по хронолошки редослед, создавајќи дигитален ланец на блокови.

„Штом блокот се додаде во блокчејн, станува достапен за секој што сака да го гледа, дејствувајќи како јавна книга на трансакции со криптовалути“, вели Стејси Харис, консултант за „Пеликоин“, што е всушност мрежа на банкомати за криптовалути.

Блокчејн е децентрализиран, што значи дека не е контролиран од ниту една организација. „Тоа е како Google Doc на кој секој може да работи“, вели Бучи Окоро, извршен директор и коосновач на африканската размена на криптовалути Quidax. „Никој не го поседува, но секој што има врска може да придонесе за тоа. И додека различни луѓе го ажурираат, вашата “копија” исто така се ажурира.“

Иако веројатноста дека секој може да го уреди блокчејн системот, може да звучи многу ризично за вас, но тоа е всушност во “срцето” на она што го прави биткоин безбеден. За почеток, со цел блок-трансакциите да бидат додадени на блок-синџирот на биткоин, тој мора да биде потврден од мнозинството носители на биткоин, а уникатните кодови што се користат за препознавање на паричниците и трансакциите на корисниците, треба да одговараат на правилната шема на криптирање.

Овие кодови се долги, случајни броеви, што ги прави неверојатно тешки за измамничко производство. Всушност, измамник што го погодува клучниот код на вашиот биткоин “паричник” има приближно исти шанси како некој што победил на лотарија „Пауербол“ девет пати по ред, според Брајан Лоти од аквариумот Крипто. Ова ниво на статистички кодови за верификација на блокчејн за случајност, кои се потребни за секоја трансакција, во голема мера го намалува ризикот кој секој може да направи лажни трансакции со биткоин.

Слични вести

Спорт