Во Германија пад на платите, прв пат после 14 години

Кризата предизвикана од пандемијата на коронавирусот, дефинитивно има последици по примањата на граѓаните на Германија.

Прв пат од почетокот на спроведување на истражувањето во 2007 година, минатата година платите паднале, соопштил статистичкиот завод.

Вклучувајќи ги и вонредните исплати, бруто платите паднале во просек од 0,6% во однос на 2019 година. 

Истовремено потрушвачките цени паднале за 0,5%. Па така на вработените реално имаат за околу 1% помалку мали примања од 2019 година.