Историска мисија на НАСА на Марс: Слетува роверот кој ќе испитува траги на живот

Роверот „ Perseverance “ на НАСА вечерва треба да слета на Марс по седум месеци патување и поминати 468 милиони километри.


Ако сè оди добро, тоа ќе биде најамбициозната и технолошки најсофистицирана мисија на Марс што може да понуди дефинитивни одговори на прашањето дали некогаш имало живот на Марс.

Директниот пренос од контролата на мисијата на НАСА започнува во 20:15 часот, а слетувањето се очекува во 21:55 часот. Набргу по слетувањето, роверот треба да ги испрати своите први фотографии од површината на Марс, но тие ќе бидат со низок квалитет. НАСА подоцна ќе објави видео од слетувањето.

Бидејќи сигналот, кој патува со брзина на светлината, трае 11 минути помеѓу Марс и Земјата, роверот со големина на џип веќе ќе стигне на површината на Марс, недопрен или не, додека контролата на мисијата го прима сигналот за влез во атмосферата.

Слетувањето ќе биде сè, но не лесно. Вселенско летало со повеќе делови што влегува во Марсовата атмосфера со огромна брзина мора совршено да изврши комплексна серија на маневри и да забави при спуштањето за да избегне опасност од површината и лесно да го постави роверот на неговите шест тркала.

Процесот вклучува ризично отворање на падобран со суперсонична брзина и „Скај кран“, беспилотно летало со ракетен погон што треба да се оддели од леталото, да лета до местото за слетување и безбедно да го спушти роверот пред да се сруши на површината на Марс на безбедно растојание.. Целиот процес треба да се одвива во неверојатен интервал што инженерите на НАСА на шега го нарекуваат „седум минути терор“.

Слични вести

Спорт