ИФИМЕС: Брзо апсење по бегството пред изрекувањето на пресудата и драконска затворска казна за Мијалков спречи обид за „мини-пуч“ во С.Македонија

Во Северна Македонија во изминативе деновиве имаше обид за „мини-државен удар“ со цел да се собори владата на Зоран Заев, пишуваИФИМЕС во својата анализа за случувањава во земјава. 

Последните три години, пропагандната машинерија на ВМРО-ДПМНЕ тврди дека Зоран Заев и Сашо Мијалков се едно и исто. Брзо апсење по бегството пред изрекувањето на пресудата и драконска затворска казна за Мијалков ги поби овие тврдења. Вреди да се напомене дека на денот кога беше официјализирано бегството на Мијалков, ВМРО-ДПМНЕ веќе имаше список со членови на новата влада и се надеваа на ново парламентарно мнозинство. Експресното апсење и долгогодишната затворска казна на Мијалков спречи обид за „мини-пуч“ и ја продолжи демократската влада на Зоран Заев до редовните парламентарни избори, што ќе се одржат за три и пол години.

Членството во НАТО ја комплетира македонската државност. НАТО гарантира опстанок и територијален интегритет на современата македонска држава. Со влез во НАТО, никој не може да смета на Северна Македонија за нејзините големодржавни проекти. Демократските промени и постигнатите резултати во изминатите четири години покажаа дека промените се можни и остварливи и дека Северна Македонија, како и регионот на Западен Балкан имаат потенцијал да го сторат тоа. Ова испрати силна порака и охрабрување до другите земји, кои чекаат во ЕУ и НАТО. Исто така, важно е дека официјален Брисел го призна текот на промените во Северна Македонија, но не реагираше позитивно и конструктивно, иако вети дека ќе го стори тоа, истакнуваат од ИФИМЕС.

Министерот Спасовски – главната мета на политичко-мафијашките структури

Северна Македонија покажа дека е способна да носи промени. Тоа е демократскиот политички легитимитет на сегашните власти. Членството во НАТО е потврда за регуларноста на делувањето,продолжуваат од Институтот со седиште во Љубљана.

Членството во НАТО значи безбедност, стабилност и просперитет. Ова ја зајакнува сигурноста и безбедноста на државата за странски инвестиции. Во исто време, членството во НАТО е голем чекор кон членството во ЕУ. Тоа е непосредно искуство на сите нови членки по крајот на Студената војна. Без членство во НАТО, ниту една од 30-те земји нема да биде успешна како сега. Членството значи ко-одлука за клучни прашања од меѓународната политика. Северна Македонија повеќе не е предмет на дискусии на дневниот ред на меѓународните форуми, но заедно со другите земји-членки дискутира и придонесува за решавање на клучните меѓународни прашања и предизвици. Тоа е квалитативна промена во функционирањето на државата, која стана полноправна членка на НАТО.

Членството во НАТО не значи само придобивки за одбраната, воените и безбедносните структури и функционирањето на државата. НАТО, исто така, се занимава со прашања како што се образованието, екологијата, иновациите и научните истражувања на своите бројни комитети, додека македонските компании кои добиваат сертификација за НАТО можат да добијат работа на разни тендери во рамките на алијансата што е можно поскоро. Членството во НАТО ќе отвори можности за развој на посветена (воена) индустрија. Се разбира, сè зависи од степенот до кој државата покажува проактивен пристап во овој престижен клуб на држави.

Аналитичарите ја нагласуваат важноста на демократската трансформација и обновување на македонското општество преку зајакнување на професионалните и деполитизирани државни институции и реформите во судството. Создавањето на силни државни институции создава најсилни бариери за криминалот и корупцијата, како и за мафијашката форма на организација. Ова е токму причината за нападот и обидот за дискредитација на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски (СДСМ), кој започна темелни реформи кога стана шеф на Министерството за внатрешни работи, што доведе до тоа Северна Македонија да има една од најдобрите полициски сили во Југоисточна Европа, што се спротивставува на криминалот, корупцијата и мафијата. 

Затоа министерот Спасовски е мета на политичко-мафијашките структури, бидејќи тој ја започна борбата против нив, како што претседателот на Србија, Александар Вучиќ (СНС) ја започна борбата против организираниот криминал и мафијата во Србија. Од овие причини, Вучиќ и Спасовски се двајца високи функционери во регионот, кои се најмногу изложени на напади и закани од мафијашките структури. 

За жал, македонското судство, обвинителства и судови заостануваат зад напредокот постигнат во телата за внатрешни работи (полицијата) и потребно е да се забрзаат реформските процеси во овие сектори и да се работи на градење и зајакнување на државните институции, се вели во анализата на ИФИМЕС.