Истражување во Канада одговара на прашањето: Колку нè штитат обичните маски?

Истражувачите од канадскиот универзитет „Ватерло“ изведоа експерименти користејќи кукла за да симулираат лице кое седи и дише во голема просторија.

Истражувањата покажаа дека со текот на времето, значителна количина капки аеросол се акумулира во просторијата, и покрај носењето на вообичаените хируршки или платнени маски.

Аеросолните капки се толку мали што остануваат да лебдат во воздухот и на тој начин влегуваат во респираторниот систем на луѓето кои подолго остануваат во собата.

„Нема сомнение дека е корисно да се носи каква било маска“, рече Серхиј Јарушевич, професор по машинска и мехатроника и водач на студијата.

Сепак, постои многу сериозна разлика во ефикасноста на различни маски кога станува збор за контрола на аеросоли.

Претходните истражувања покажаа дека аеросолите дисперзирани од заразени лица се извор на пренос на коронавирус (САРС-КоВ-2) кој предизвикува КОВИД-19, дури и надвор од двометарската зона на социјална дистанца, широко препорачана од службениците за јавно здравје.

Една неодамнешна студија покажа дека обичните, најчесто користени маски, првенствено поради проблеми со адхезија на лицето, филтрираат само околу 10 проценти од издишаните капки аеросол.

Останатите аеросоли се пренасочуваат, главно од горниот дел на маската кон носот и нефилтрирани бегаат во надворешниот воздух. Од друга страна, поквалитетните, поскапите маски N95 и KN95, исто така, филтрираа повеќе од 50 проценти од издишаните аеросоли што можат да се акумулираат во затворени простории и да го шират вирусот КОВИД-19 кога се вдишуваат.

Јарушевич, главен истражувач во Истражувачката лабораторија за механика на флуиди, повикува дека за многу поголема ефикасност, маските N95 и KN95 треба да се носат што е можно повеќе во затворени простории, како што се училишта и работни места.

Експериментите, исто така, го измерија влијанието на системите за вентилација што циркулираат и го заменуваат воздухот во затворените простории врз акумулацијата на аеросоли.

Откриено е дека дури и минималната вентилација е исто толку ефикасна како и најдобрите маски за намалување на ризикот од пренос.

Идеално, вели Јарушевич, доказите покажуваат дека е најдобро да се комбинираат висококвалитетни маски и соодветна вентилација за да се намали ризикот од акумулирани аеросоли во затворен простор.

blank
blank
blank