Влажните марамчиња се исклучително штетни за здравјето на вагината, но постои здрава алтернатива

Влажните марамчиња се изум што го обожава секое домаќинство, особено во моментите на брзо и неосновано бришење на правливите површини неколку моменти пред доаѓањето на гостите.

Тие се добри и за брзо бришење патики, траги од кармин во чантата или оние неколку капки грчки јогурт кои случајно завршија на чиста маса. Но, кога станува збор за лична хигиена, влажните марамчиња доаѓаат со големо „НЕ“ на пакувањето. И покрај овој факт, добро познатите брендови заработуваат добро на влажни марамчиња за интимна хигиена, што ја обожаваат чантата од скоро секоја жена, особено во валкани јавни тоалети каде треба да се опуштиме среде патување. Она што многу жени не го знаат е фактот дека на вагината не ѝ треба помош при чистење и дека влажните марамчиња треба да се избегнуваат дури и во тие моменти на итност.

Една студија објавена во научното списание „Микробиолошка екологија во здравје и болест“ вели дека марамчињата не само што ја нарушуваат природната pH на вагината, туку и нивната употреба е исклучително штетна кога станува збор за здравјето на вагината. Производи како влажни марамчиња и спрејови за интимна нега ја нарушуваат природната влажност на вагината и ја нарушуваат рамнотежата на вагиналната флора, предизвикувајќи воспаление и инфекции. Вагината има природна способност да се брани и чисти, така што секое испирање и употреба на влажни марамчиња за чистење во никој случај не се неопходни и здрави. Она што експертите дополнително го нагласуваат е методот на бришење, што честопати не е во ред со жените. Кога се бришете, секогаш одете од вагината до аналниот отвор. Инаку, бактериите од аналниот отвор можат да завршат во вагината, што може да доведе до инфекции.

Сите ќе се согласиме дека влажните марамчиња се одличен придружник кога станува збор за долги патувања. Но, според експертите, влажните марамчиња треба да се избегнуваат дури и во овие случаи. Она што можете да го направите во случај на вонредна состојба и подолго патување со авион или автобус е прилично едноставно. Во торбата секогаш носете пакет чисти хартиени шамивчиња и органско кокосово масло. Нанесете кокосово масло со чисти раце на суво шамивче и откако ќе се избришете, избришете дополнително со такво шамивче. Кокосовото масло е добро и безбедно за употреба кога станува збор за интимна хигиена. Кокосовото масло можете да го чувате во мала тегла и секогаш да го носите во торба.