Кои се најголемите купувачи на руски гас во Европа?

Полска и Бугарија одбија да платат за гас во рубљи, што беше експлицитно барање на официјален Кремљ. Одговорот на Русија беше брз и остар, па снабдувањето со гас за овие две земји завчера беше целосно прекинато. Сепак, многумина се прашуваат зошто Германија не се најде на ударот на Владимир Путин, која првично одби да и испрати оружје на Украина поради зависноста од рускиот гас. Ситуацијата сега е променета – Германија испраќа тенкови во Украина, а Русија продолжува да испорачува гас, иако германските власти не плаќаат за тоа во рубљи.

Одлуката на Кремљ целосно да ја прекине испораката на гас за Бугарија и Полска шокираше многумина, но од една страна беше сосема очекувана.

Од почетокот на војната во февруари оваа година, Полска се позиционираше како главен сојузник на нападнатата Украина. Покрај економската и помошта во вид на оружје и грижата за бегалците, Полска е еден вид транзитна земја за се што пристигнува во Украина од другите западни земји.

Бројни западни функционери, вклучително и американскиот претседател Џозеф Бајден, ја посетија Полска во изминатиов период и се сретнаа со украинските власти таму.

Низ оваа земја минува гасоводот „Јамал“, преку кој гас од Русија пристигнал во Полска, а мал процент и во Германија. Овој прилив беше прекинат по одлуката на руските власти, но нема да ја погоди Германија во поголема мера.

Покрај „Јамал“, руски „Газпром“ го прекина и протокот на гас во „Турски поток“, преку кој енергијата пристигнува во Бугарија.

Иако имаше шанса да се исполни, во исто време го заобиколи барањето на руската страна за плаќање на гасот во рубљи. Европската унија одобри на своите членки да отворат сметка во Гаспром банка и да плаќаат гас во евра, по што банката би ги претворила во рубљи и на тој начин би го исполнила ултиматумот на Владимир Путин.

Меѓутоа, Полска и Бугарија одбија да го користат овој начин на плаќање и на тој начин останаа без руски гас. Но, ваквата ситуација ја избегна Германија – најголемиот увозник на енергенси од Русија, но и земјата која трпи најмногу критики од почетокот на војната во Украина.

Германија ја спаси тоа што Русија го запре протокот на гас преку гасоводот Јамал, кој не е главен проток на нејзиното снабдување, како и турскиот проток.

Иако многумина оценија дека германските власти очекуваат силен одговор од Русија по одлуката за испраќање оружје во Украина, прекинот на испораката на гас за Германија не би бил добар економски потег за Кремљ.

Рускиот гас сочинуваше 30 отсто од вкупните испораки на гас во Европа во 2020 година, но во првата половина на 2021 година тој изнесуваше повеќе од 45 отсто според податоците собрани од Еуростат, додека најголемото количество руски гас завршува во Германија, Италија, Франција и Австрија.

Европа се потпира на Русија за околу 47 отсто од својот природен гас, најголемиот дел преку гасоводи – вклучувајќи го Јамал, кој минува низ Белорусија и Полска до Германија, Северен тек, кој оди директно до Германија и рутите преку Украина.

Од споменатите 47 отсто, околу 18 отсто од увозот на руски гас завршува во Германија, поради што е јасно дека одлуката за прекин на гасот во оваа земја би била силен економски удар за самата Русија.